Donderdag 5 augustus: fietsdag 8 (laatste dag!), van Bantry naar Cork

[Steven:] Het ontbijt wordt op de kamer gebracht en dat is ook wel eens leuk. We genieten ervan terwijl we kijken naar CNN; interessant om de Olympische Spelen te zien vanuit Amerikaans perspectief. 


We moeten een besluit nemen hoe we naar Cork gaan fietsen: via de korte route over land, die waarschijnlijk één dag fietsen kost, of via de langere route langs de kust, die waarschijnlijk twee dagen tijd neemt. Die laatste route langs de kust is mogelijk mooier, en biedt de kans om Mary Ann te bezoeken, een vis-restaurant in Castletownshend dat ons werd aangeraden door een ‘foodie’ die we ontmoetten in de Wild Honey Inn (zie dag 3). Aan de andere kant, we hebben al veel langs de kust gereden. 


De beslissing wordt genomen door het weer. Want het regent, alweer. We hebben het een beetje gehad om door de regen te fietsen, en besluiten daarom om de kortere route te nemen, want dan hebben we maar één dag regen, en zijn we waar we willen zijn. 

 We gaan op weg, en het is een mooie route. We fietsen over een hoge weg, een soort SS 71, met links van ons een vallei, met huizen en veel schapen. We genieten van het uitzicht. De plaatsen waar we langs komen hebben rare namen: ‘Ballylickey’, bijvoorbeeld, wie geeft z’n dorp nou zo’n naam? ‘Crookstown’, waar we naar toe rijden, is ook best vreemd. 


Bij een supermarkt kopen we een energiebar, en Pablo appt met zijn vrienden over het appartement in London dat ze willen huren. Volgend jaar gaat hij daar met twee andere jongens studeren en wonen, best spannend. 


Als gebruikelijk kent onze route weinig cafeetjes. Na 30 km is er echter wel een bar, en een hele goede: de lieve mevrouw van ‘the yellow house’ serveert uitstekende koffie. Het kan dus wel!


Kort daarna begint een fantastisch deel: in één grote, langzame afdaling glijden we af naar Crookstown. Wat een genot om 10 km lang meer dan 25 km/h te halen!  


In het dorp is een Beer Garden, waar 15 mannen samen in een houten barak zitten. Er wordt Ierse muziek gedraaid. Wat een sfeer! We nemen een soep en genieten met volle teugen van deze plek. Dit maak je toch echt alleen mee als je je fietsend (of lopend) verplaatst. 


Ook het laatste deel naar Cork gaat voorspoedig. We stoppen even tegenover een huis, en een meisje van een jaar of 8 komt naar buiten: ‘Are you OK?’ We kunnen haar geruststellen. 

 Langs de rivier de Lee rijden we de stad in. We hebben het gehaald, sein et sauf!


We nemen intrek in hotel Ashley, waar de eigenaresse strenge Covid maatregelen hanteert (mandkapjes, temperatuur-check, etc). Ze leeft met haar oude moeder, en wil geen enkel risico nemen. Begrijpelijk. 


We douchen en gaan op zoek naar een eet-plek. Het is niet eenvoudig, want veel restaurants zijn vol. Bij een ‘Gastropub’ mogen we niet binnen eten, want Pablo heeft geen dubbele vaccinatie, maar we kunnen wel buiten eten. We doen een horizontale proeverij van Guinness, Murphy en Beamish, en genieten van een soort van risotto en kip.


We evalueren de vakantie. Conclusies: 


Een fietsvakantie blijft een geweldige formule.

2.   Ierland is geweldig: schitterende landschappen, hele lieve mensen, lekker eten (clam chowder, lam, Irish breakfast, etc). 

3.   Wat we missen: droog weer, zon, koffieplekken, lunches, variatie, …. 

4.   Conclusie: we zijn heel blij met deze vakantie, maar volgende keer gaan we graag weer fietsen in een iets zuidelijker gebied (fietsen vanaf Orvieto naar Puglia?). 


Dank voor alle support en lieve reacties van onze volgers. Morgen komt Carlien en begint ons ‘normale’ leventje weer. Liefs!


Bantry - Cork, statistieken: 

Afgelegde afstand: 78,27 km

Reistijd: 4h32

Gemiddelde snelheid: 17,10 km/h

Max. snelheid: 48 km/h

Totaal afgelegde afstand: 608,45















Reacties

Populaire posts van deze blog

Maandag 2 augustus: fietsdag 5, van Tarbert naar Tralee

Woensdag 4 augustus: fietsdag 7, van Kenmare naar Bantry