Woensdag 4 augustus: fietsdag 7, van Kenmare naar Bantry

[Pablo:] Zoals de honden van Pavlov bij het horen van een belletje begonnen te watertanden, omdat ze wisten dat ze daarna een biefstuk zouden krijgen, worden we wakker met trek in de standaard inbegrepen Irish breakfast. Een kwartier voordat het ontbijt afgelopen is, springen we uit bed en we worden niet teleurgesteld: weer een prima ontbijt om de hele dag op te fietsen. 

Om het motto "het moet vakantie blijven" goed na te leven, zorgen we ervoor dat we vooral niet te vroeg vertrekken. Tegen de tijd dat we dat doen is het leven in Kenmare weer helemaal in volle gang - een reusachtige stoet auto's wacht in onze straat om het stadje door te kruisen. 

 

We komen daarom graag weg uit de drukte en beginnen aan de etappe naar Bantry. De meest directe route naar Bantry is maar 30 km. Die van ons (Paul Benjaminse) is 70 km. De extra kilometers zijn zowel om een leuke bergpas te zien (Healy Pass) als om, vermoeden we, de auto drukke wegen te vermijden. 

 

Toch zoeven er behoorlijk veel auto's langs ons heen. De ene doet dat vastberaden, de andere blijft achter ons hangen, tot hij – na een paar bochten op ons tempo te hebben gereden – de inspiratie vindt om ons toch te passeren. Allen houden goed afstand. Daar zijn we al de hele vakantie over verwonderd. 

 

Als we na 25 km in Lauragh aankomen, hebben we ontzettend trek in een koffie. De enige bar is echter dicht. Dat is jammer - er is de komende 20 km niet één dorp, alleen maar mooie landschappen. Pap heeft de oplossing: "Fantastisch land, Ierland, maar er mogen van mij veel meer koffie tenten zijn. Er zou een Europese richtlijn moeten komen waardoor er op elke 20 kilometer fietsroute verplicht één café is". 

 

Koffieloos bereiken we alsnog de Healy Pass die stiekem wel briljante uitzichten biedt en zeker de moeite waard is. Een paar kilometer ervoor stoppen we 40 minuten zodat ik met mijn toekomstige huisgenoten te Londen kan FaceTimen over welk appartement we het liefst willen huren, wat nou een verstandig aanbod is voor de makelaar etc... Het bereik bovenop de berg is niet top, waardoor ze mij niet verstaan, maar ik versta hen prima. You win some, you lose some.

 

De afdaling na de Healy pass is ongelooflijk mooi. Vooral omdat je bovenaan (waar trouwens een beeld van Maria en Jezus is) de hele afdaling, over een kronkelende weg, voor je ziet liggen. We genieten van de afdaling tot aan een alleenstaand huisje in het dorpje Agricond, waar we de eerste koffietent van de etappe tegenkomen. Een bijzonder vriendelijke hond wacht voor de deur en laat zich meteen aaien, waarna we toegang tot het huis krijgen. Bij een aardige mevrouw bestellen we twee flat whites en twee stukjes cake, waar we rijkelijk van genieten.

 

De volgende 30 km voert over een weg die drukker is dan verwacht. We komen langs een leuk plaatsje, Glengarriff, dat een begraafplaats in het centrum heeft maar er verder erg gezellig uitziet. In de top drie! 

 

Als er voor de laatste 10 km een omweg wordt gesuggereerd, vinden we het toch makkelijker om de directe route te volgen. Het is inmiddels kwart voor acht, en we kijken uit naar onze Guinness. 

 

Eenmaal aangekomen in Bantry, dat overigens schitterend aan een baai ligt, stuiten we op een probleem dat we nog niet mee hebben gemaakt op deze reis: alle hotels zijn vol. We hadden het op een woensdag niet verwacht, en rijden 3 verschillende opties af voordat we online kijken. Alles is vol. Op Booking is het dichtstbijzijnde hotel met kamers in Kenmare, maar daar komen we juist vandaan. Ook op Airbnb is alles in Bantry +15 km vol. 

 

Het enige hotel met vrije kamers is de dure Westlodge. We vinden nu alles goed, en zijn erg blij iets te hebben gevonden. Ik merk weer hoe bevoorrecht we zijn dat we, als het moet, wat meer kunnen betalen om alsnog onderdak te vinden. 

 

We trekken met plezier bij de Westlodge in, dat 750 m van Bantry gelegen ligt (waar schitterende luchten zijn!). Na een heerlijke douche lopen we omlaag naar de bar - ondanks de moeilijkheden blijft het een lovely day for a Guinness. De keuken is dicht dus we nemen nog wat chips van de bar, maar gaan uiteindelijk, als Pavlovse honden, naar bed. Morgen is er weer ontbijt! 

 

Kenmare – Bantry, statistieken: 

 

Afgelegde afstand: 68,51 km

Reistijd: 4h39

Gemiddelde snelheid: 14,70 km/h

Topsnelheid: 57 km/h (record!)

Totaal afgelegde afstand: 530,18 km




















Reacties

Populaire posts van deze blog

Maandag 2 augustus: fietsdag 5, van Tarbert naar Tralee

Donderdag 5 augustus: fietsdag 8 (laatste dag!), van Bantry naar Cork